Over Caves

Hoe is Caves in 1976 weer tot leven gekomen?

Het eerste grote project van de gilde Heren van Lier, gesticht in 1973, was de heruitgave van Geschiedenis van de Stad Lier van Anton Bergman, naar aanleiding van het Bergmann-jaar in 1974.

Blijkbaar waren er onder de stichters enkelen die ook in dat lijvig boek gingen lezen. Een van hen, met name Paul Nauwelaerts, had gelezen dat er vroeger in Lier ook bier werd gebrouwen en dat dat Liers bier, Caves genaamd, een bijzondere reputatie had in ons hertogdom en in het naburige Graafschap Vlaanderen.

Sindsdien bestelde Paul steevast een Caves. De cafébazen hoorden het in Keulen donderen, want niemand had van Caves gehoord behalve de Bergmann-lezers en de historici. Stilaan en in stilte groeide daarom de idee om toch maar eens echt aan echte Caves te denken. We haalden de stadsarchivaris erbij en snorden oude teksten op, tot we op een artikel stootten van ene L.V.H. De Groote, een illustere onbekende die in de achttiende eeuw het brouwrecept van Caves had opgediept

We gingen te rade bij mensen die van bier meer kenden dan wij en kwam zo terecht bij Brouwerij Verhaeghe in het West-Vlaamse Vichte. Na verscheidene proefbrouwsels konden we de nieuwe Caves in mei 1976 aan de Lierse bevolking voorstellen. Twee dagen later was het brouwsel al op. Er volgden weken zonder Liers bier, want we konden het rijpingsproces niet forceren.

We hadden dus meer capaciteit nodig om het bier te laten lageren (rijpen). Gelukkig kwamen we te weten dat in een oude brouwerij in Sint-Niklaas nog oude foeders stonden die voor het !ageren van Caves geschikt waren. We trokken naar Sint-Niklaas om de planken te nummeren. Daarna konden de foeders worden afgebroken en door Franse kuipers in Vichte opnieuw gemonteerd. Met deze vermeerderde lagercapaciteit was de bevoorrading, voor Lier althans, verzekerd.

Onze Caves werd vanaf de eerste dag erg gesmaakt. Ook bij bierkenners zoals bijvoorbeeld ingenieur Fons Swartelé van de brouwerij Alken, die naast het brouwen als brouwmeester zich ook bezighield met de geschiedenis van het bier. Hij was zo gecharmeerd door de Lierse Caves en zijn originele zoetzure smaak dat hij er een artikel over schreef. Daarin poneerde hij dat de vernieuwde Lierse Caves waarschijnlijk het hedendaags bier is dat het meest het middeleeuws bier benadert.

Hoe wordt Caves gebrouwen?

Caves is een amberkleurigbier van hoge gisting, categorie I Luxe.

Caves bevat gerstemout, tarwe, hop en gist, is vrij van kleurstof fen en bewaringsmiddelen, en wordt gebrouwen volgens het oude principe van natuurlijke vergisting. Er wordt dus geen suiker toegevoegd. Na deze hoofdgisting wordt Caves gedurende zes maanden nagegist in eikenhouten vaten.

Bij het afvullen op flessen wordt Caves niet gepasteuriseerd, wat de smaak ten goede komt en het bier, gezien zijn natuurlijke eigenschappen, toch een houdbaarheid geeft van minstens vier maanden.

Je schenkt Caves op keldertemperatuur, of uit een zachte koelkast. De luchtvochtigheid mag niet neerslaan op de fles. Gebeurt dit wél, dan is de temperatuur te laag.

Bewaar Caves op een koele, donkere plaats.