Proef de traditie en steun het Piepenholleke: Palingfestijn Lier

De Koninklijke Gilde der Heren van Lier organiseert op zondag 11 mei haar 36ste Palingfestijn in de foyer van Cultuurcentrum Vredeberg. De opbrengst wordt aangewend voor de dakrestauratie van het Piepenholleke, de Gildekamer van de Heren van Lier in het begijnhof.


De vzw Gilde Heren van Lier ondertekende op 12 februari 1975 een huurovereenkomst met de Kerkfabriek van Sint-Margarita. Dit huurcontract had betrekking op de panden Sint-Walburgis en Sint-Rochus, gelegen aan de Martienushoek 4a en 4b. De gildeleden begonnen vrij vlug een zeer grondige restauratie, een intensief werk dat ze grotendeels zelf uitvoerden.


“De verweerde buitengevel werd gerestaureerd. Door enkel het steenwerk te behandelen, bleef het concept van de gevel geheel gerespecteerd, en werd de bouwgeschiedenis niet verstoord. Het buitenuitzicht van de gevel wijzigde dus niet, in casu wat betreft de inplanting en afmetingen van deuren en ramen. De grootste wijziging tijdens de restauratie was ongetwijfeld dat we van deze twee kleine huisjes opnieuw één pand maakten”, zegt Hooftman (voorzitter, red.) Thomas Vanhoutte.


“We legden ook een volledig nieuw dak waarvoor we Boomse pannen gebruikten. Bij slijtage of breuk van pannen, werden die later dikwijls vervangen door “nog goede” pannen van verschillende fabrikanten of van gesloopte gebouwen. Vijftig jaar later zijn we dringend aan een nieuw, volledig waterdicht, dak toe.”


Dakrestauratie in professionele handen
“En alhoewel we heel wat Handige Heren in onze Gilde hebben, voeren we deze ingrijpende klus dit keer niet zelf uit. We namen hiervoor Eiffage PIT onder de arm, een bedrijf dat in dit deel van het begijnhof ook andere woningen aan het renoveren is. Onze aannemer zorgt voor een onderdak (wat we nu niet hadden), een nieuw dak met nieuwe rode Boomse pannen, isolatie (wat er nu niet is) en een dampscherm (wat er nu ook niet is). Dat dampscherm moet het (onafwendbare) lekwater opvangen en aan de dakvoeten afleiden naar de dakgoten”, verduidelijkt Ives Crokaerts als voorzitter van de Lokaalcommissie van de Koninklijke Gilde der Heren van Lier.


“Aangezien de vzw Koninklijke Gilde der Heren van Lier in 2022 een erfpachtovereenkomst van 54 jaar (en verlengbaar tot 81 jaar) met de Kerkfabriek ondertekende, staan we zelf in voor de instandhouding van dit gebouw, ook financieel. De dakrestauratie kost ons ruim 30.000 euro. Gelukkig kunnen we wel rekenen op een renovatiepremie van de Vlaamse overheid”, benadrukt Crokaerts.


“Toen we onze Gildekamer midden de jaren 70 van de vorige eeuw restaureerden, hebben we het buitenschrijnwerk behouden, maar wel opnieuw geschilderd waardoor de levensduur verlengd werd. Die levensduur loopt stilaan op haar laatste benen. Daarom plannen we in de loop van volgend jaar de plaatsing van nieuwe ramen en deuren”, zegt Thomas Vanhoutte.


Lierse paling
“We staan dus dit en volgend jaar voor zeer grote kosten en we hopen daarom op veel steun te mogen rekenen van onze sympathisanten en van alle Lierenaars. Daarom nodigen we iedereen uit op ons Palingfestijn dat plaatsvindt op zondag 11 mei in de foyer van Cultuurcentrum Vredeberg in Lier. Je kunt hiervoor via onze website inschrijven tot 1 mei. Een portie Lierse paling met brood gevolgd door een ijsje kost 32 euro, een koude schotel eveneens met brood en gevolgd door een ijsje kost 25 euro. We voorzien in vier shiften: de eerste begint om 12 uur, de laatste om 19 uur”, aldus Bob Vergauwen, voorzitter van de Culinaire Commissie.


Bob Vergauwen maakt samen met een team van Confreers de paling al jaren zelf klaar. “Ik ga natuurlijk niet veel verklappen, behalve dat we heel wat kruiden gebruiken. Vrijdag maken we al een kruidenthee voor het aanstoven van de paling. Die kruidenthee zorgt voor een bijzondere smaak. De dag nadien voegen we bij de bereiding van de paling allerlei verse kruiden in verschillende stadia toe.”


Inschrijven voor het Palingfestijn kan via www.herenvanlier.be/winkel