Nu te bestellen: nieuw boek over geschiedenis van Lier
Emeritus professor doctor Erik Aerts stelde voor de Koninklijke Gilde der Heren van Lier een nieuw wetenschappelijk werk samen. In dit tweede deel van de Geschiedenis van Lier schetst hij de economische ontwikkeling en sociale vooruitgang in de stad tijdens de twintigste eeuw. Het lijvige boek is vanaf nu te bestellen.
“In 2016 en in 2019 publiceerden we het boek Geschiedenis van Lier, Welvaart en Samenleving van het Ontstaan van de Stad tot de Eerste Wereldoorlog, geschreven door de professoren Erik Aerts en Herman Van der Wee. Die langverwachte aanvulling en correctie op de oude synthese van Anton Bergmann uit 1873 bleek in de smaak te vallen van het publiek, want de eerste uitgave was meteen uitverkocht. Het grote succes van het boek opende het perspectief op de huidige, aanvullende uitgave over de moderne twintigste eeuw”, zegt Willy Van Dromme, voorzitter van de Uitgavecommissie van de Koninklijke Gilde der Heren van Lier.
Het nieuwe boek beschrijft en verklaart hoe Lier op honderd jaar tijd evolueerde van een ingesluimerd stadje met familiale kleinhandel en ambachtelijke bedrijvigheid naar een middelgrote dienstenstad gelegen aan een kanaal met bedrijventerreinen langs een drukke ringweg. “Het verhaal begint tijdens de hoogzomer van de zogenaamde belle époque waaraan brutaal een einde kwam met de beschieting van de stad in 1914. Vier jaren van rampspoed volgden”, vertelt professor Erik Aerts.
Depressie
“Pas de jaren twintig bleken in staat om de oorlogsellende te doen vergeten. Toen de internationale crisis ook Lier bereikte, ruimde de hoogconjunctuur het veld voor de grote depressie van de jaren 30. Een tweede wereldconflict bracht voor de Lierse bevolking opnieuw jaren van ontbering. De daaropvolgende zilveren jaren vijftig vertoonden weinig glans, maar tijdens de gouden jaren zestig maakten de Lierenaars volop kennis met de moderne consumptiemaatschappij.”
“Vanaf 1972 startte een langdurige crisis. Aan het eind van de jaren tachtig gloorde eindelijk licht in een donkere tunnel, zodat de stedelijke bevolking, op weg naar een nieuw millennium, kon profiteren van het economisch herstel”, aldus Erik Aerts.
Nijverheidsproducten
In dit boeiende verhaal krijgen typisch Lierse nijverheidsproducten als borduurkant, borstels, confectiekleding, messen, muziekinstrumenten en schoenen veel aandacht. De lezer leeft mee met de verwachtingen over de openstelling van het Netekanaal, is getuige van grootse openbare werken in en rond de stad, bestudeert van dichtbij de ondergang van de traditionele ambachtelijke nijverheid en volgt de inspanningen om bedrijventerreinen in te richten.
“De nieuwe synthese van deze geschiedenis is de vrucht van drie jaar uitgebreid onderzoek in archieven en bibliotheken in Lier, maar ook in Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven. Veel bronnenmateriaal wordt voor het eerst gebruikt in een overzicht dat aandacht schenkt aan de grote lijn, maar daarbij het detail niet schuwt”, benadrukt Ives Crokaerts van de Uitgavecommissie.
Geschiedenis van Lier, Economische ontwikkeling en sociale vooruitgang in de stad tijdens de twintigste eeuw is een paperback met zachte kaft die 576 pagina’s telt. Het verschijnt op 1 maart 2025, maar is nu al te bestellen. De voorintekenprijs bedraagt 29 euro, tot 31 januari 2025. In de winkel zal het daarna 39 euro kosten.
Wenst u van deze uitzonderlijke voorintekenprijs te genieten, gelieve dan het juiste bedrag vóór 31/1/2025 over te maken op rekeningnummer
BE71 3200 6725 9769 t.n.v. Gilde Heren van Lier, met vermelding van Geschiedenis van Lier. U kunt het nog gemakkelijker bestellen in onze webwinkel.
U kunt uw boek ophalen in het Piepenholleke, onze Gildekamer in het begijnhof (Martienushoek 4), op zondag 2 maart 2025 of zondag 9 maart 2025, telkens tussen 11 en 15 uur.
Indien u het graag per post ontvangt, sturen wij het als pakket naar het vermelde adres op de overschrijving. Verzending in België gebeurt door bpost mits supplement van 10 euro. Voor verzendingen buiten België vragen we 20 euro.
Meer info: info@herenvanlier.be