Koninklijke Gilde der Heren van Lier organiseert 30ste Konijn met Caves-festijn

De Koninklijke Gilde der Heren van Lier organiseert op zondag 17 november de dertigste editie van haar Konijn met Caves-festijn. Die vindt dit jaar uitzonderlijk plaats in zaal Pallieter van ADR Technics, Vakenderveld 1 in Lier.


De Koninklijke Gilde der Heren van Lier heeft sinds haar ontstaan in 1973 een flinke reputatie opgebouwd als uitgever van talrijke boeken over Lierse onderwerpen. Maar ook op culinair vlak laat de Gilde zich niet onbetuigd. Zo organiseert ze sinds 1988 in het voorjaar het Palingfestijn. De lekkere paling in ’t groen werd dit jaar door niet minder dan tweehonderd eters gesmaakt.


Het Palingvreetsel, zoals het Palingfestijn destijds genoemd werd, kreeg er in november 1993 een broertje bij, namelijk het Konijn met Caves-festijn. Initiatiefnemer was Raetsmeester-Emeritus Marc Stubbe. “In die tijd kende Caves, het Bier van Lier dat in opdracht van de Heren van Lier sinds 1976 opnieuw gebrouwen wordt, een echt hoogtepunt. Ik vond dat we onze Caves nog meer moesten promoten en kreeg zo het idee om een Konijn met Caves-festijn te organiseren.”


Recept grootmoeder
“Vooraleer ik met mijn idee naar de Raet der Gilde (de raad van bestuur, red.) stapte, maakte ik thuis enkele keren konijn met Caves klaar. Ik gebruikte een recept van mijn grootmoeder en het eindresultaat was geweldig lekker. Ik volgde in die tijd lessen in de koksschool in Herk-de-Stad en vroeg een van de leerkrachten of ze bereid waren om voor een negentigtal mensen konijn met Caves klaar te maken. Dat zagen ze daar meteen zitten. De leerlingen keken er wellicht iets meer tegen op: de konijnen werden toen namelijk bereid met spekjes en zilveruitjes en die moesten de leerlingen een na een pellen.”


“Elk jaar reed ik dus met enkele bakken Caves naar Herk-de-Stad en hielp er konijn in Caves mee bereiden. De leerkrachten vertrouwden me destijds toe dat Caves het beste bier was om konijn mee klaar te maken. Voor alle duidelijkheid, dat gerecht was toen nergens in een Liers restaurant te bestellen. De dag voor het Konijn met Caves-festijn bracht ik deze lekkernij in plastic bakjes naar het Piepenholleke. In die tijd hadden we hier nog geen echte keuken, dat was dus de enige mogelijkheid”, besluit Marc Stubbe.

Raetsmeester-Emeritus Marc Stubbe toont het originele ontwerp voor de eerste affiche in 1993. (Foto Chris Van Rompaey)

Extra kruiden
Na een vijftal jaar namen Raetsmeesters Dirk Nyssen en Ludo Ceurremans de organisatie van het Konijn met Caves-festijn van Raetsmeester Marc Stubbe over. Gildelid Bob Vergauwen nam, na het overlijden van Dirk Nyssen in 2008, de fakkel over. Ook dit jaar staat Bob Vergauwen samen met Raetsmeester Guy Vaes en nog enkele andere gildeleden weer voor de organisatie in. Bob Vergauwen: “Het Hof van Aragon maakt ondertussen al vele jaren voor ons konijn met Caves klaar. Ik voeg er nadien zelf nog wat extra Caves en bijkomende kruiden aan toe. “


“Dit jaar vindt het Konijn met Caves-festijn uitzonderlijk niet plaats in het Piepenholleke in het begijnhof maar wel in feestzaal Pallieter van ADR Technics, het bedrijf van ons Gildelid Jan Fabri in de KMO-zone Bollaarpark, meer bepaald in het Vakenderveld 1 in Lier. De verhuizing heeft alles te maken met de grondige renovatie van de keuken in het Piepenholleke”, verduidelijkt Hooftman (voorzitter, red.) Thomas Vanhoutte.


Driegangenmenu
Het Konijn met Caves-festijn vindt plaats op zondag 17 november. “We voorzien in drie shiften die beginnen om 13 uur, 16.30 uur en 19 uur. Dit eetfestijn bestaat voor alle duidelijkheid uit drie gangen: erwtensoep met spekjes, konijn bereid met Caves en opgediend met kroketten en appelmoes of koude vleesschotel met brood, en als nagerecht een ijsje. Kies je voor konijn met Caves, dan betaal je 33 euro. Opteer je daarentegen voor een koude vleesschotel, dan betaal je slechts 27 euro”, zegt Raetsmeester Guy Vaes.


Vooraf reserveren is verplicht en kan tot en met 9 november op het rekeningnummer BE71 3200 6725 9769, met als duidelijke vermelding het gewenste tijdstip en het juiste aantal konijn en/of koude schotel. Gelieve ook uw telefoonnummer te vermelden bij de overschrijving, zodat wij u kunnen contacteren indien het door u gekozen tijdstip niet meer beschikbaar is. Ook afhaal is mogelijk: vermeld in dat geval wanneer je langskomt en of de kroketten wel of niet gebakken moeten worden.

Hooftman Thomas Vanhoutte, Raetsmeester Guy Vaes en Gildelid Bob Vergauwen staan aan de toog in het Piepenholleke. (Foto Chris Van Rompaey)


“De opbrengst van dit Konijn met Caves-festijn gaat naar de restauratie van het dak van het Piepenholleke. Die gaat in maart volgend jaar van start”, aldus Thomas Vanhoutte.