Duitse Timmermans-fan én Caves-liefhebber bezoekt Piepenholleke

Zondag kregen we in het Piepenholleke het bezoek van Jörn Heller uit het Duitse Siegen. Heller noemt zichzelf een fan van Lier, begijnhoven en Felix Timmermans. Bovendien lust hij graag Caves, het bier van Lier dat in opdracht van de Koninklijke Gilde der Heren van Lier sinds 1976 opnieuw gebrouwen wordt.


Na een autorit van zowat vier uur arriveerde Jörn Heller in onze Gildekamer. Confreer Al Petit verwelkomde hem in fließendem Deutsch. “Het is een eer voor onze Koninklijke Gilde der Heren van Lier u te mogen verwelkomen. Onze vereniging werd vijftig jaar geleden opgericht met als doel ‘het behouden en verspreiden van de Pallieteriaanse geest en de eeuwenoude cultuur van de stad Lier’. Je kunt je voorstellen dat wij – afgezien van u – nauwelijks buitenlandse mensen kennen die zich inzetten (of ingezet hebben) voor de doelstellingen van onze vereniging. Hiervoor willen we u graag onze dank betuigen.”

Jörn Heller krijgt van Hooftman Thomas Vanhoutte enkele flesjes Caves. (foto Chris Van Rompaey)


Vervolgens nam onze Hooftman Thomas Vanhoutte het woord. “Het gebeurt niet vaak dat we het voorrecht hebben om buitenlandse gasten met zo’n indrukwekkende achtergrond als de uwe te mogen ontvangen. U hebt een historische band met onze stad, met name met Felix Timmermans. We hopen dat u zich hier thuis voelt en geniet van deze bijzondere ervaring.”

Jörn Heller draagt enkele gedichten van Felix Timmermans voor. (foto Chris Van Rompaey)


Tot slot was het de beurt aan Jörn Heller zelf. “Ik raakte in de ban van Felix Timmermans na de lectuur van ‘Schemeringen van de dood’. Nadien ontdekte ik vele andere werken zoals ‘Adriaan Brouwer’ en ‘Boerenpsalm’. Felix Timmermans was voor mij meer dan een heimatdichter: hij was een schrijver met een internationale uitstraling die met woorden schrijft zoals een schilder tekent.”

Mon Van den Heuvel en Marc Mees overhandigen twee cadeaus aan Jörn Heller. (foto Chris Van Rompaey)


De officiële plechtigheid, in aanwezigheid van Christina Wagner, kleindochter van Felix Timmermans, eindigde met het uitwisselen van enkele cadeaus. Burgemeester Rik Verwaest had een houten kaasplank met het Schapenkoppenlogo mee, Marc Mees en Mon Van den Heuvel van het vroegere Felix Timmermansgenootschap een boekje met Adagio-gedichten van Felix Timmermans. Hooftman Thomas Vanhoutte overhandigde, hoe kan het anders, Jörn Heller enkele flesjes Caves met bijbehorend glas.


Jörn Heller gaf burgemeester Verwaest een exemplaar van zijn liederencyclus ‘Adagio’ naar gedichten van Felix Timmermans. Die creatie werd in 2011 in de Podiumacademie in Lier opgevoerd.