Piepenholleke krijgt dit najaar nieuw dak

De Koninklijke Gilde der Heren van Lier laat dit najaar het dak van het Piepenholleke, haar gildekamer in het begijnhof, restaureren. In een volgende fase worden de ramen en de buitendeuren vernieuwd.


De Koninklijke Gilde der Heren van Lier werd opgericht in 1973. Vrij snel gingen de leden op zoek naar een eigen vergaderlokaal. Het jaar nadien al kreeg de Gilde de keuze uit twee lokalen. Het ene was in perfecte staat, het andere was dat allesbehalve. De Gilde koos voor de moeilijkste weg, namelijk het Piepenholleke in het begijnhof, officieel de woningen Sint-Walburgis en Sint-Rochus aan de Martienushoek 4.


Waar de Gilde in eerste instantie op een snelle afwikkeling van de opkuis hoopte, beseften de Confreers al vlug dat het in orde brengen van het Piepenholleke een werk van lange adem zou worden. De geschatte restauratietijd van een klein jaartje liep uit tot vier jaar hard werken. Pas in 1978 kon de Gilde het Piepenholleke als Gildekamer officieel in gebruik nemen. Tijdens de werkzaamheden haalden de Confreers niet minder dan 30 ton vuil uit het Piepenholleke, 5 ton bouwmaterialen werd gebruikt, 200.000 frank (4.958 euro) werd geïnvesteerd gedurende 1.600 manuren.


Creatieve restauratie
De Confreers van toen spraken over een creatieve restauratie, waarbij de verwaarloosde tweewoonst tot één geheel versmolten werd. Onder meer het dak, de binnenmuren, de vloer en de schouw werden gerestaureerd. De restauratie bestond verder uit het plaatsen van gasleidingen, elektriciteit, waterleiding, sanitair en een bar. Het binnenkoertje kreeg een nieuwe bestemming: van bijna open toilet naar de pseudo-romantiek in de vorm van een afdak en een tuintje. Vier jaar hebben doorgewogen op de vrije tijd en vooral op het budget van de Gilde. Maar ook vier jaar inzet, samenwerking, vriendschap en solidariteit.

Het dak uit de jaren 70 heeft zijn beste tijd gehad.


Alhoewel de Gilde het Piepenholleke de voorbije 46 jaar als een goed huisvader beheerd heeft, is een nieuwe restauratie meer dan nodig. “Omdat de stad volop de woningen in het begijnhof aan het restaureren is, leek dit ons hét geschikte moment om ook nu alvast het dak van het Piepenholleke volledig te vernieuwen”, zegt Hooftman Thomas Vanhoutte.


Boomse pannen
“De werkzaamheden omvatten onder meer het leggen van een nieuw dak met Boomse pannen en het plaatsen van een onderdak, isolatie en hanggoten. We hebben hiervoor de firma PIT aangesteld, die de dakrestauratie gelijktijdig uitvoert met die van de aanpalende woning in de Martienushoek 2, de woning waar vroeger kunstschilder Lode Verhoeven woonde. De werkzaamheden vinden plaats in oktober-november. We gaan er voorlopig van uit dat onze aperitiefzondagen op 6 en 27 oktober en op 3 en 24 november tijdens deze werkzaamheden kunnen plaatsvinden zoals gepland”, benadrukt penningmeester Ives Crokaerts.


In een volgende fase restaureert de Gilde de ramen en de buitendeuren van het Piepenholleke. De kosten voor de restauraties worden telkens door de Koninklijke Gilde der Heren van Lier zelf gedragen. Dat komt omdat de Gilde in 2022 een erfpachtovereenkomst van minstens 54 jaar ondertekende met de kerkfabriek Sint-Gummarus en bijkerk Heilige Margaretha.